MENU
Корисні фрукти та овочі в нашому раціоні. З самого дитинства ми тільки й чуємо — потрібно їсти свіжі фрукти й овочі, у них багато вітамінів, вони дуже корисні. А чому? Цього ніхто не пояснює. Давайте розберемося, що нам це дає, і в чому полягає користь овочів і фруктів. 1 . Піднімають настій Фрукти та овочі так само що шоколад — містять речовини (селен і фолієву кислоту), які сприяють виробленню ендорфінів. Якщо що-небудь не склалося — з’їжте яблуко або банан, і настрій покращиться. 2 . Дарують бадьорість Фрукти і овочі містять багато води — одночасно рятують і від голоду, і від спраги, швидко засвоюються. Якщо потрібен заряд бадьорості — кращого рішення не знайти. Тому ранковий сніданок так корисно починати з фруктів — і настрій піднімуть, і енергією зарядять. 3 . Додають вітамінів Скільки фармацевти не б’ються над створенням супервітамінок, а ідеального балансу знайти не можуть. Неможливо в одній таблетці умістити вітаміни так, щоб всі вони повністю засвоювалися! З овочами та фруктами такої проблеми не виникає — все гармонійно, все засвоюється. 4 . Допомагають схуднути Овочі та фрукти містять море клітковини, яка майже не містить калорій, але дає відчуття ситості. Тому їх можна їсти в будь-якій кількості і не боятися зайвої ваги — їй при такому раціоні нізвідки буде взятися. Вдобавок клітковина, немов липка стрічка, збирає шкідливі хімічні речовини і канцерогени і виводить їх з організма. 5 . Рятують від холестерину Ніщо так не страшне для серцево — судинної системи, як надлишок холестерину. Знизити його рівень в крові теж допоможуть фрукти і овочі. Холестерин потрапляє в організм з тваринною їжею і виробляється печінкою. У рослинній їжі холестерину немає, зате в ній є пектин, який допомагає виводити шкідливий холестерин з організма. 6 . Подовжують молодість Пам’ятайте молодильні яблучка з казок? Так от — вони існують. Фрукти і овочі містять антиоксиданти, які допомагають оновлюватися клітинам організму і запобігають окисленню органічних сполук — просто кажучи, дозволяють вам бути молодшими. 7 . Роблять розумнішими Овочі та фрукти допоможуть зберегти ясність розуму і відмінну пам’ять: нещодавно опублікували результати дослідження, в якому з’ясували, що 6-8 фруктів і овочів на день допомагають краще запам’ятовувати і вирішувати математичні задачі. А ще фрукти і овочі рятують від захворювань мозку: у знаменитій книзі « Китайське дослідження» пишуть, що три порції фруктів і овочів щодня допоможуть знизити ризик інсульту. Одна порція — це, наприклад, 1/ 2 чашки персиків, 1/ 4 чашки томатного соусу, 1/ 2 чашки броколі або одна картоплина. Півчашки — це небагато. 8 . Захищають від хвороб Учений Колін Кембелл 20 років шукав взаємозв’язок між хворобами та харчуванням. Перевірив раціон мільйонів людей і довів — фрукти і овочі лікують краще за будь якого лікаря. І чим більше їх у вашому раціоні — тим нижче ризик захворіти раком, діабетом і іншими страшними хворобами. 9 . Економлять час Тому що їх практично не потрібно готувати. Звичайно, їсти картоплю сирою не варто, але більшість фруктів перед їжею досить просто вимити. І зрештою, фрукти і овочі — це просто дуже смачно! Користь фруктів і овочів в залежності від їх кольору. Колір продуктів залежить від їх складу, а значить, по тому, якого кольору фрукт або овоч, можна судити про його корисні властивості. Потрібно не просто їсти більше овочів і фруктів. Важливо ще й "організувати" свій щоденний раціон так, щоб рослинні продукти принесли максимум користі здоров'ю! Головне правило: харчуватися потрібно так, щоб у раціоні щодня були присутні всі необхідні для здоров'я фітонутрієнти - натуральні живильні елементи, що містяться в рослинах, овочах, фруктах, ягодах. Наприклад в томатах у великій кількості міститься унікальний антиоксидант лікопін, у винограді - ресвератрол, в шпинаті - лютеїн. Всі вони дуже потрібні нам. Крім того, вчені довели: поживні елементи надають овочам і фруктам певний колір. І щоб забезпечити організм повним спектром корисних фитонутриентов, важливо щодня вживати рослинну їжу різних кольорів. Отже, по порядку! Червоний Червоні яблука, полуниця, малина, солодкий червоний перець, редис, кавуни, гранати та інші овочі, фрукти і ягоди червоного кольору багаті бета-каротином, антоцианідіни, проантоцианидина, а також лікопіном і елагової кислотою - потужними антиоксидантами, які підтримують здоров'я простати, судинної та імунної систем і відповідають за здоровий стан ДНК клітин. Крім того, вчені нагадують: лікопін знижує шкідливий вплив ультрафіолетових променів на організм, так що якщо ви любите засмагати - першим ділом подбайте про те, щоб на вашому столі було достатньо червоних овочів, ягід і фруктів. Помаранчевий і жовтий Апельсини, мандарини, ананаси, гарбуз, кукурудза, жовті яблука і солодкий перець, морква, персики, абрикоси, манго, маракуйя , папайя і інші дари природи яскравих сонячних відтінків містять багато бета-і альфа-каротину, бета-криптоксантин, кверцетину і гесперидину - фитонутриентов, які зміцнюють імунну та серцево-судинну системи, підтримують зір, відповідають за ріст і розвиток організму (особливо це важливо в дитячому віці!), забезпечують захист всім клітинам організму і також несуть відповідальність за хороший стан і зволоженість шкіри. І якщо ви щодня випиваєте достатньо води і користуйтеся зволожуючим кремом, але шкіра все одно залишається збезводненої - обов'язково перевірте, в достатній кількості ви їсте помаранчеві та жовті овочі та фрукти! Зелений Зелених фруктів і овочів безліч. Яблука, груші, солодкий перець, шпинат, щавель, горох, брюссельська капуста, цукіні, брокколі, різні види зелені і листового салату - з усього цього різноманіття легко вибрати ті дари природи, які припадуть до смаку! Рослинні продукти зеленого кольору багаті такими фітонутрієнтами, як бета-каротин, изотиоцианат, лютеїн, зеаксантин і епігаллокатехін галлат, вони добре впливають на зір, зміцнюють кістки і зуби, забезпечують здоров'я легенів. Також ці корисні фітоелементи покращують роботу організму на клітинному рівні, сприяють росту нових клітин і захищають нас від передчасного старіння! Синій, фіолетовий і пурпурний Яскраву забарвлення чорниці, ожині, червоному винограду, чорній смородині, інжиру, баклажанів та іншим плодам і овочам синьо-пурпурних відтінків надають кверцетин, ресвератрол, еллаговая кислота та інші види антоцианидинов і проціанідинів. Ці полезнейшие для здоров'я фітоелементи - потужні антиоксиданти, що захищають клітини організму від руйнування вільними радикалами, вони підтримують здоров'я серця і хороший зір, покращують роботу клітин мозку, допомагають зберегти молодість і красу шкіри. Білий У таких ситних і смачних овочів як картопля, цвітна капуста або ріпа, безліч корисних властивостей, а цибуля, пастернак, часник і хрін - ще й відмінні інгредієнти, які здатні додати гостроту і новий смак звичним стравам . А ще ж є гриби, арахіс, біла спаржа, груші, банани та інші плоди з м'якоттю білого кольору ... Словом, навіть самі вибагливі гурмани знайдуть ті продукти, які їм припадуть до смаку. Рослинні продукти білого кольору багаті такими фітонутрієнтами, як ЕГКГ, алліцин, изотиоцианат, кверцетин і антоцианідіни. Вони потрібні для того, щоб кістки були міцними, а серце, судини і артерії - здоровими, щоб добре і злагоджено працювала ферментна система, від якої безпосередньо залежать здоров'я і працездатність всіх тканин і органів нашого організму. І не відмовляйтеся від цибулі та часнику: в них міститься унікальний Фітонутрієнти алліцин, що підтримує роботу серцево-судинної системи і контролюючий рівень холестерину!

Грип. Поради лікаря

/grip-poradi_likarja.docx

ГРВІ у дітей

/grvi_u_ditej.docx

Вітрянка

/vitrjanka.docx