MENU

Я і моя професія - кухар!

Багато кому здається, що професія кухаря – неважка, вивчати в ній нічого: звари, підсмаж, подай - чи велика наука? Виявляється велика. І чим більше, придивляємося на практиці до роботи кулінарів, тим ясніше розуміємо, що бути кухарем нелегко, але захоплююче і відповідально. Це тому, що немає такого місця, де люди не користувалися б послугами кухарів. 

     

Нами, учнями Чемеровецького МНВК була досліджена професія «кухар». Від роботи кухаря залежить праця, відпочинок, навчання, здоров'я людей.

Кухар повинен знати: технологію приготування усіх видів страв, особливості національних та іноземних кухонь, правила оформлення та подачі порційних страв, умови, строки зберігання та реалізації сирої та готової продукції, напівфабрикатів, вихід готових виробів, правила особистої гігієни.

     

Професія кухар, за класифікацією Клімова, віднесена до професій типу "людина - техніка" і "людина - людина", яка вимагає від працівника певних індивідуально-психологічних якостей. Кухар повинен мати хороший загальний інтелект, добре розвинені дотик та нюх; координацію рухів рук; високі показники концентрації, переключення, стійкості та об'єму уваги; добре розвинену довготривалу, мовно-логічну, зорову, образну та оперативну пам'ять. Особисті якості: добросовісність, ввічливість, охайність, комунікабельність.

     

В кожній сім'ї щодня готують обід… Проте, вивчивши історію поварського мистецтва, починаєш розуміти, що приготування їжі - це справжня наука. Ми маємо змогу ознайомитися з професією, виявили невідомі особливості, «приміряли» професію до себе, аналізували свої можливості. Професіонали вважають, що досягнення кухаря залежать від наявності таланту лише на 50%. А інші складники успіху - активність, бажання вчитися і пізнавати новее.

     

 Професія кухар – цікава, творча, престижна та завжди потрібна людям. Запрошуємо вас оволодіти цією чудовою професією в нашому навчальному закладі.